Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺
Şeftali reçeli
Image

Şeftali reçeli

💰Çok al az öde !
600₺ üstü ücretsiz kargo, ücretli kargo 49,90₺
Aras kargo ile 600₺ üstü ücretsiz kargo (ücretli kargo 49,90₺), yolda kırılan kargolara anında ücret iadesi!
Paylaş:
WhatsApp
SEPETE EKLE
Ürün Açıklaması

Şeftali reçeli

Nefis kokusu, güzel yakıcı rengi ile yaz boyunca hemen yanı başımızda olan dostlardan biri olan şeftali, ülkemizde bol miktarda yetişir. Şeftalinin reçelinin geçmişi, beşinci yüzyıla kadar uzanıyor. Anayurdu Çin'dir. Shakespeare de onun büyülü şöhretinden haberdar olduğundan, yani bir afrodizyak olduğundan, "Bir Yaz Gecesi Rüyası" isimli piyesinde periler onu afrodizyak olarak kullanırlar.

Bir de, bir zamanlar İstanbul' un her loş ve dar sokağının isminin şeftali sokağı olduğu söylenir. 

Sadri Sema'nın "Eski İstanbul Hatıraları" isimli kitabının, "istibdat yıllarında İstanbul" adlı bölümünde yer verdiği gibi; "Kim demiş hayat karanlık zindandır diye. Aşk ve zevk kabesi imiş de haberimiz yokmuş. 

İnsanın bazı sokak isimlerine baktıkça, dedelerimizin altın rüyalar içinde yaşadığına hükmetmemesi elde değil..." Sadri Sema; "İstanbul'un o daracık geçitlerinde şeftali alım satımı olurdu. Dar sokaklarda evler saçak saçak, dar yollarda insanlar yanak yanağa.

Şeftali sokağı deyince, gözde çapkın bir ışık yanıp sönüyor. Gül yanaklar ve bülbül dudaklar titriyor. Esrarlı hayaller dolaşıyor. İstanbul'un göbeğinde de böyle sokaklar kalmış. Sultanahmet Parkının tam karşısındaki girintili çıkıntılı sokağın ismi de şeftali sokağıdır. Ama daha katmerli "Yarma Şeftali" sokağı.

Bize pembe beyaz çiçeklerle süslü şeftali bahçelerini hatırlatıyor, insanın içinde bir bahar ve sebab hissi uyandırıyor. Bu sokaklar dar, karanlık ama isimleri hayat cilası! gibi cümlelerle şeftalinin adı verilen sokaklarda bile etkisi olduğunu algılıyoruz.

Tijen İnaltong' un ; Meyve Ağacından Hikayeler isimli kitabının şeftali bölümünde; " Beşinci yüzyıldan beri Çin'de yetişen şeftali, bu ülkede uzun yaşamın ve ölümün simgesi imiş. Saklanması için sürekli şeftali reçeli yapılırmış. Günümüzde bile bazı Çinli ailelerin kötü ruhları kovmak için evlerinin önüne şeftali ağacı diktikleri söyleniyor.." diye bahsedermiş. 

Sema Temizkan' ın "Reçel deyip Geçme" adlı kitabından şeftali reçeli bölümünden alıntıdır.

Günümüzde artık şeftali sokaklarına benzer dar sokaklar neredeyse yok gibidir İstanbul' da... Aslında şeftali reçeli denince ilk akla yer Bursa'dır. Gerçekten de oldukça güzeldir bursa şeftalileri. Yaz aylarında bol miktarda tükettiğimiz şeftalinin reçeli kokulu ve güzel olur.

şeftali reçeli tarifi

Bir kilo şeftali, dört bardak şeker, iki su bardağı içme suyu, yarım limon suyu.

Şeftalileri yıkayarak soyun, şekerle suyu, şerbet oluncaya kadar reçel tenceresinde ağır ağır kaynatın. Soyulan şeftali reçeli yapmak için küp gibi küçük parçalara bölerek doğrayın. Doğranan şeftalileri şerbete atarak, şeftali reçeli kıvamı oluncaya kadar kaynatın. Limon suyunu ilave ederek, bir taşım daha kaynatın ve ocağı söndürün.

Şeftali reçeli dalından taze toplanan meyvelerin ilk önce yıkanması sonra küp halinde doğranarak pancar şekeri ile pişirilesi ile yapılır. şeftali reçelinin hoş rahiyası vardır.

Yorumlar
Yorum Yap
Bu ürün için henüz yorum yapılmamış.