Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺
Ceviz reçeli
Image

Ceviz reçeli

💰Çok al az öde !
600₺ üstü ücretsiz kargo, ücretli kargo 49,90₺
Aras kargo ile 600₺ üstü ücretsiz kargo (ücretli kargo 49,90₺), yolda kırılan kargolara anında ücret iadesi!
Paylaş:
WhatsApp
SEPETE EKLE
Ürün Açıklaması

ceviz reçeli harika lezzetli

Ceviz reçeli denince aklıma hep Nazım Hikmet'in o meşhur dizesi gelir:


Ben bir ceviz ağacıyım

Gülhane parkında

Ne sen bunun farkındasın

Ne de polis farkında !


Tatlı, tuzlu hangi yiyeceğe katılarak katılsın, ceviz kendini hemen farkettirir. tada tat katan zengin bir meyvedir. Ansiklopedilerde İran kökenli olabileceği yazılan cevizin ağacı, liman bölgelerinde meyvesi için yetiştirilir. Avrupa'dan Asya'ya Atlas Okyanusundan Mançurya’ ya kadar uzanan ülkelerde doğal olarak yetişir.


Türkiye'de yaklaşık 12- 14 milyon ceviz ağacı bulunmaktadır. üretilen başlıca çeşitleri Ağustos cevizi, Beykoz, Chandler, Kaman ve Niksar cevizleridir. Gölgede kurutulan yapraklarının haşlanmasıyla elde edilen suyu halk arasında iştah açıcı, peklik verici, kan şekerini düşürücü, kuvvet verici olarak kullanırken, cilde sürülerek, deri hastalıklarında da kullanılır. Rakı sofralarının lezzetli mezelerinin - Çerkez tavuğu, tarator gibi -çoğunun içinde ceviz vardır. Taze ceviz, kendi başına da meze olarak kullanılır. Henüz olgunlaşmamış koyu yeşil renkte erik büyüklüğündeki ham cevizden yapılan reçelin tadı bir başka olur.


Kadıköy Osmanağa Camiinin yanındaki Yanyalı Fehmi Lokantasında çerçevesi içinde asılı duran bir yazıda ceviz reçeli şöyle tarif ediliyor.


Ceviz reçeli nasıl yapılır?


200 adet yeşil ham ceviz,

3 kilogram şeker,

yarım limonun suyu.


Erik büyüklüğündeki cevizler yirmi-yirmibeş gün kadar, her gün değiştirilen suyun içinde bekletilir. Sonra iyice yıkanıp haşlanır.3 kilogram şekerden şerbet kaynatılır. Cevizler şerbete atılıp bir müddet kaynatıldıktan sonra çıkarılır. Şerbet biraz daha kaynatılır, tekrar şerbetin içine atılır, limon suyu eklenip on-on beş dakika süreyle kaynatılır ve ocak söndürülür.


Mitolojide güzellik tanrıçası Afrodit'in doğum yeri olarak geçen Kıbrıs Adasında, adaya özgü tatlardan biri de, "ceviz macunu" dedikleri ceviz reçelidir. Bu reçelin tarifi de onların anlatımına göre şöyledir:


50 tane yeşil ceviz,

yarım kilo sönmemiş kireç,

2 tane limonun suyu,

50 tane badem,

50 tane kuru karanfil,

7 su bardağı şeker,

bir buçuk su bardağı su,

yarım su bardağı limon suyu.


Cevizlerin yeşil kabukları soyulup baş kısımları çizilerek geniş bir kaba konur ve üzerini örtecek kadar su eklenir.Suyu değiştirilerek, tam yedi gün bekletilir. Sekizinci gün iyice yıkanır ve geniş kaba aktarılarak, tekrar üzerini örtecek kadar su koyulur. Temiz tülbente sarılan kirecin ağzı sıkıca bağlanır. İçinde kireç olan tülbent, cevizlerin bulunduğu suya konularak altı saat bekletilir. Kireçli sudan çıkarılan cevizler birkaç kez iyice yıkanır. Genişçe bir tencereye aktarılan cevizlerin üzerine örtecek kadar tekrar su konur, ve beş- altı dakika kaynatılır. Kaynayan cevizler sudan alınarak iyice yıkandıktan sonra, tencereye yeniden konur ve yeniden kaynatılır. Sudan alınan cevizler bir kez daha iyice yıkanır.. Su yenileyerek, yaklaşık kırk - kırk beş dakika daha kaynatılır ve yıkanır. Sudan çıkarılan cevizlerin daha önce kesilmiş baş kısımlarında birer tane badem ve karanfil konulur. Üstüne şeker eklenerek bir gece bekletilir. Sabah bir buçuk su bardağı su eklenerek , şeker ağır ateşte eriyene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra yarım bardak limon suyu eklenerek, şerbeti koyulaşıncaya kadar pişirilir.


Her iki tarif de zahmetli gözüküyor. Ama zahmet ve sabırla yapılan emek verilen güzel tatlar daha lezzetli oluyor.


Ceviz reçeli faydaları


Kahvaltıda her aynı reçelleri yemekten sıkılanlar için harika bir tavsiyemiz var. İri taneli ve hafif boğmayan şeker oranına sahip, bol antioksidanlı, kalp ve damar sağlığına iyi gelen, içerdiği yüksek kalsiyum sayesinde kemiklere faydalıdır.

 

Ürünlerimiz tamamen doğal yöntemlerle üretilir. Şeker olarak glikoz şurubu kullanmıyoruz. Alpullu Şeker Fabrikasının pancar şekerinden üretilen kristal toz şeker kullanıyoruz. İçeriğinde ayrıca sadece limon tuzu içerir. Ürünü açtıktan sonra buzdolabında saklamanız gerekir.

 

Açıldıktan sonra dışarıda saklamazsanız bir süre sonra üstü küf yapabilir. 

 

Ceviz reçelinin tadı ve dokusu kestane şekerine benziyor. Kahvaltı harici çeşitli tatlıların yapımında da kullanabilirsiniz.


Yorumlar
Yorum Yap
Bu ürün için henüz yorum yapılmamış.