Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺Minimum sipariş 200₺, Ücretsiz kargo 600₺
Elma sirkesi
Elma sirkesi
Image

Elma sirkesi

💰Çok al az öde !
600₺ üstü ücretsiz kargo, ücretli kargo 49,90₺
Hacim
5 Litre
500 mL
1 Litre
Paylaş:
WhatsApp
Stoğa Gelince Haber Ver
Ürün Açıklaması

Elma sirkesi

Günümüzde çoğu ürün gelenekselin aksine fabrikalarda , içine yapay sirke asidi ile yapay elma aroması eklenerek satışa sunulmaktadır. Biz bu işi dededen kalma yapıyoruz. Büyük meşe fıçıların içinde, meşe yongalarını fermantasyon yeri olarak kullanarak hazırlıyoruz. Ürünümüzü elmanın kendisinden elma suyunu çıkarıp fermente ediyoruz. Zaten de tadından ürünün gerçekliğini anlayacaksınız. Nar ekşisi harikadır. Acı sos yemeklere eşlik eder.

Özellikle sağlık ve bakım alanlarında yoğun olarak kullanılan ve birçok soruna çözüm olduğu bilinen bir sıvıdır. Bununla birlikte yemeklere ve salatalara eşsiz bir lezzet kazandırdığı da yadsınamaz bir gerçektir. Bu denli yoğun olarak kullanılıyor olmasının temel nedeni ise, zengin besin içeriğidir. 

Elma Sirkesi Kullanım Alanları 

Elma sirkesi, özellikle yemek pişirme konusunda bir yardımcı olan ve yüksek koruma özelliği bulunan bir sıvıdır. Buna karşılık doğrudan içilmesinin sağlıklı bulunmadığını söylemekte fayda vardır. Bunun temel nedeni ise içerisinde bulunan besinlerin özellikle dişlerde aşındırma meydana getirebilecek olmasıdır. Peki elma sirkesi kullanım alanları nelerdir?

Özellikle diyetlerin olmazsa olmazı olarak görülen elma sirkesinin genel kullanım alanları aşağıda verildiği gibidir.

  • Salata sosu olarak kullanmak mümkündür.
  • Ev yapımı mayoneze daha lezzetli bir yapı kazandırmak amacıyla kullanılması mümkündür.
  • Özellikle ana öğünlerin midede yarattığı yükü hafifletmek için bir su bardağına birkaç çay kaşığı damlatarak tüketilmesi mümkündür.
  • Meyve sularına daha sağlıklı bir yapı kazandırmak için kullanılması da mümkündür. Ancak meyve suyunun sıkma olmasına özen gösterilmelidir. 

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Pek çok kişinin evinden eksik etmediği elma sirkesinin birbirinden farklı faydaları vardır. Bunların özellikle sindirim sorunlarına iyi gelmesi, cilt problemlerini yatıştırması, kepekleri azaltması gibi faydalar ile örneklendirilmesi mümkündür. Ancak elbette ki bunlar, yalnızca söz konusu faydaların bir kısmıdır. Öyle ki, henüz bilimsel olarak kanıtlanmadığı halde olabilirliği yüksek birçok olgunun varlığı dahi mevcuttur. 

Genel anlamda değinilmesi mümkün olan diğer elma sirkesi faydaları ise aşağıda verildiği gibidir.

Kan şekeri seviyesini korur

Elma sirkesinin kan şekeri seviyesini koruduğu bilinir. Ancak bu, diyabet türüne göre değişkenlik gösterir. Örneğin, Tip 1 diyabet için zararlı olan elma sirkesi, Tip 2 diyabet için yüksek faydalar gösterir. Özellikle bilimsel bulgulara dayanarak yayınlanan çalışmalar, yemek ile eşzamanlı olarak tüketilen elma sirkesinin, yemekten sonra meydana gelmesi muhtemel olan insülin ve kan şekeri dalgalanmalarını azalttığını gözler önüne sermiştir.

Kilo verilmesini destekler

Yapılan birtakım bilimsel araştırmalar, elma sirkesinin tokluk hissini artırdığını gözler önüne sermiştir. Bu, gün içerisinde alınan kalori miktarının azaltılmasını ve sonuç olarak kilo verilmesini sağlayan bir durumdur. Özellikle bir uzman gözetiminde uygulanan diyetlerde elma sirkesinin mutlaka yer almasının temel nedeni budur.

Kan basıncını dengeler

Böbrekler tarafından salgılanan renin, kan damarlarının daralmasına ve genişlemesine sebep olur. Bu ise zamanla istenmeyen rahatsızlıkları meydana getirir. Elma sirkesi ise renini kontrol altına almaya yardımcı olur. Kan damarlarının daralmasının önüne geçmesi ise kan basıncının yükselmesini engeller. Bu sayede elma sirkesi faydaları arasında yer alan “kan basıncısını dengeler” maddesine ulaşılmış olur. 

Kolestrolu düşürür

Yemek esnasında elma sirkesi tüketmek kadar, yemekten önce tüketim gerçekleştirmek de faydalıdır. Özellikle elma sirkesinin doğal bir antioksidan olduğu gözlemlendiğinde bu durumun nedeni anlaşılacaktır. Antioksidan olmasının doğal sonucu, LDL’yi (yani kötü kolesterol) düşürmesi, HDL’yi (yani iyi kolesterol) arttırmasıdır. 

Elma Sirkesi Günde Kaç Kez İçilmeli?

Yukarıda da değinilmiş olunduğu üzere, elma sirkesini doğrudan tüketmek önerilen bir durum değildir. Bunun yerine seyreltilerek içilmesi önerilmektedir. “Elma sirkesi günde kaç kez içilmeli?” sorusunun cevabı ise, seyreltilerek içmek şartıyla günde iki kere şeklindedir. Sabahları kahvaltı yapmadan önce ve geceleri ise uyumadan önce içilmesi önerilmektedir. 

Aç karnına elma sirkesi içmek zayıflatır mı?

Elma sirkesi faydaları arasında yağ yakmayı arttırmak da bulunur. Ancak bunun için doğru tüketim yöntem ve zamanının bilinmesi gerekir. Örneğin sabahları kahvaltıdan önce, yani aç karnına, içilen elma sirkeli su, yağ yakılmasını hızlandırır. Bu da zaman içerisinde kilo verilmesini sağlar. 

Yukarıda verilen bilgilerin tamamı, genele hitap eden bilgilerdir. Ancak özellikle reflü, mide fıtığı, ülser ve gastrit gibi hastalıkları bulunan kişilerin elma sirkesi tüketirken dikkat etmeleri gereklidir. Söz konusu hastalıklardan birine sahip olan kişilerin uzman görüşü almadan aç karnına sirkeli su tüketmesi önerilmemektedir. Öyle ki, genel itibarıyla sağlıklı bir besin olan elma sirkesinin bu tür durumlarda tok karnına dahi tüketilmesinin sorun yaratması ihtimali mevcuttur.

Elma sirkesi nasıl yapılır?

Elma sirkesi yapımı çok kolaydır. Güzel lezzetli bir elma sirkesi yapabilmeniz için, satın almış olduğunuz elmaların kalitesinin iyi olması gerekir. Çürümüş ve kurtlanmış meyvelerden elma sirkesi yapmayınız.

Aldığınız meyveleri tozu toprağından arındırmak için soğuk suda yıkayınız. Meyveleri küp küp kesebilirsiniz gibi, kıyma makinesi gibi  öğütücü makinada öğütürseniz sirke yapımı daha da kolay olacaktır.

Yapacak olduğunuz ürünün boyutuna göre 19'luk damacana veya 5'lik damacana ayarlayın. Elma püresi ne damacananın içine doldurup üstüne sıcak su ekleyin. Bulabilirseniz ekmek mayası, bulamazsanız da kendi halinde bırakın. Bir süre sonra suyun içinden kabarcıklar çıktığını göreceksiniz bu fermantasyonun başladığını işaretçisidir.

Kabarcıklar kesildiğinde alkol fermantasyonu bitmiş demektir. Alkol fermantasyonu ondan sonra sirke fermantasyonu başlamak için sirke mayası ile aşılamanız gerekiyor. Sirke mayası bulmanız için bizim gibi Doğal sirke yapan bir tedarikçiden veya önceden yapmış olduğunuz veya komşumuzdan rica edip alın.

Alkol fermantasyonu ondan sonra biten ürün elma şarabıdır. Elma şarabını başka temiz bir kaba aktarın ve sirke mayasını üzerine ilave edin. Ağzını açık tutup havadar bir yere koyun, balkon olabilir. Birkaç gün içinde sıvıdan tekrar kabarcık çıktığını göreceksiniz bu sirkeye mayalanması nın başladığının habercisidir.

Yaklaşık 20 gün sonra hava kabarcıkları kesilecek ve elma sirkenin hazırdır. Bir tülbent aracılığıyla elma sirkesini süzün ve kaplara ayırın ve ağzını sıkıca kapatın. Yapmış olduğunuz elma sirkesinin son kullanma tarihi olmaz. Yıllarca kullanabilirsiniz, tüketebilirsiniz.

Bal sirkesi yapmak aslında daha da kolay, kullanmadığınız balı sulandırın ve yukarıda anlattığım işlemleri yani ilk mayalama ve ikinci sirke mayaları ile mayalamayı tekrarlayın. Sürecin sonunda bal sirkeniz hazır olacaktır !

Elma sirkesi nedir?

Sirke, muhtelif şekerli meyve şiralarini önce alkol ve sonrası dik asit fermantasyonu tutulması ile elde edilen bir maddedir. Ülkemize daha çok üzüm incir ve elma gibi şekerli meyvelerden yapılır.

Sirke çok eskiden beri yapılır. Şarap gibi alkollü bir sıvı, üstü açık bir kapta, yarı dolu bırakıldığı zaman kolaylıkla sirke olur. Sirke, daha çok yaz mevsiminde, salataların üzerine dökülerek, ona özel bir lezzet vermesi için kullanılır.

Yazın çok kullanılması, asitin serinletici etkisi ile olur. Bunun yanı sıra turşu kurmada, ketçap ve benzeri maddelerin hazırlanmasında hatta ilaç olarak da kullanılır.

Sirke çeşitleri

Fermantasyon ile yapılan başlıca şunlardır: şarap, cibre sirkesi, üzüm sirkesi, elma sirkesi, meyve sirkesi, kuru meyve sirkesi, biraz sirkesi malt, şeker, glikoz, bal sirkesi, ispirto sirkeleri.

 Sirkenin yapım aşamaları: 

  • Dinlendirme
  • Durultma ve süzme
  • Pastörizasyonu
  • Sulandırılması ve paçal yapımı
  • satış kaplarına dolumu

Sirkeleşme sırası nasıl çalıştığı için, kurulacak kapların cam damacana, içi sırlı küp ve benzeri, gibi aside dayanıklı kaplar olması gerekir. İşlem havalı ortamı daha çabuk olur. Bu nedenle, kurarken, fazla derin olmayan, ağızları iyi havalandırma sağlayacak biçimde kapla tercih etti. Meyve şıraları fermantasyonda dönüşürken iki olay meydana gelir.

  • Önce meyvede bulunan şeker maya denilen küçük canlılar tarafından akoya dönüştürülür. Böylece bu meyvenin şarabı elde edilir.
  • Şarabın içinde bulunan alkol, sirke bakteri istenilen diğer bir grup küçük canlılar tarafından sirke asidine dönüştürülür. Böylece oluşan asit nedeniyle ekşi özellikteki ürün elde edilir. Çeşitli yaş ve kuru meyvelerden sirke yapılabilir. Bunlar, taze ve kuru üzüm, incir, dut, elma, kayısı, zerdali, portakal ,erik ve benzeri meyvelerdir.
  • Ülkemizde en çok yapılan meyvesi üzümdür. Taze ve kuru üzüm olarak işlenebilir balzamik sirke, koruyucu ya da aromatik madde içermeyen doğal bir üründür. Keskin ve karakteristik kokusu vardır, makarnadan ette kadar çok çeşit yemeklerle zenginleştirilebilir.

Diğer yaş meyvelerden yapılan sirkeler

Elma, kayısı, zerdali, erik, dut meyvelerinden de silgi yapılır sirke için bu meyveleri tatlı olanlarını kullanmak daha iyidir. Elma, portakal gibi sıkılarak şırası alınabilen meyvelerin önce şıraları alınır. Diğer meyveler etli olarak alkol dönüşümüne bırakılır. Böylece sonradan sıkılmaları daha kolay olur.

Üzüm sirkesinin faydaları:

  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Elma kabuğundan antioksidanlar içerir.
  • Evinizde dezenfektan olarak kullanabilirsiniz.
  • Bağırsak parazitlerine etkilidir.

Sirke hakkında bilgiler için bağlantıya tıklayın.

Yorumlar
Yorum Yap
Bu ürün için henüz yorum yapılmamış.