Günümüzde çoğu ürün gelenekselin aksine fabrikalarda , içine yapay sirke asidi ile yapay elma aroması eklenerek satışa sunulmaktadır. Biz bu işi dededen kalma yapıyoruz. Büyük meşe fıçıların içinde, meşe yongalarını fermantasyon yeri olarak kullanarak hazırlıyoruz. Ürünümüzü elmanın kendisinden elma suyunu çıkarıp fermente ediyoruz. Zaten de tadından ürünün gerçekliğini anlayacaksınız. Nar ekşisi harikadır. Acı sos yemeklere eşlik eder.
Özellikle sağlık ve bakım alanlarında yoğun olarak kullanılan ve birçok soruna çözüm olduğu bilinen bir sıvıdır. Bununla birlikte yemeklere ve salatalara eşsiz bir lezzet kazandırdığı da yadsınamaz bir gerçektir. Bu denli yoğun olarak kullanılıyor olmasının temel nedeni ise, zengin besin içeriğidir.
Elma sirkesi, özellikle yemek pişirme konusunda bir yardımcı olan ve yüksek koruma özelliği bulunan bir sıvıdır. Buna karşılık doğrudan içilmesinin sağlıklı bulunmadığını söylemekte fayda vardır. Bunun temel nedeni ise içerisinde bulunan besinlerin özellikle dişlerde aşındırma meydana getirebilecek olmasıdır. Peki elma sirkesi kullanım alanları nelerdir?
Özellikle diyetlerin olmazsa olmazı olarak görülen elma sirkesinin genel kullanım alanları aşağıda verildiği gibidir.
Pek çok kişinin evinden eksik etmediği elma sirkesinin birbirinden farklı faydaları vardır. Bunların özellikle sindirim sorunlarına iyi gelmesi, cilt problemlerini yatıştırması, kepekleri azaltması gibi faydalar ile örneklendirilmesi mümkündür. Ancak elbette ki bunlar, yalnızca söz konusu faydaların bir kısmıdır. Öyle ki, henüz bilimsel olarak kanıtlanmadığı halde olabilirliği yüksek birçok olgunun varlığı dahi mevcuttur.
Genel anlamda değinilmesi mümkün olan diğer elma sirkesi faydaları ise aşağıda verildiği gibidir.
Elma sirkesinin kan şekeri seviyesini koruduğu bilinir. Ancak bu, diyabet türüne göre değişkenlik gösterir. Örneğin, Tip 1 diyabet için zararlı olan elma sirkesi, Tip 2 diyabet için yüksek faydalar gösterir. Özellikle bilimsel bulgulara dayanarak yayınlanan çalışmalar, yemek ile eşzamanlı olarak tüketilen elma sirkesinin, yemekten sonra meydana gelmesi muhtemel olan insülin ve kan şekeri dalgalanmalarını azalttığını gözler önüne sermiştir.
Yapılan birtakım bilimsel araştırmalar, elma sirkesinin tokluk hissini artırdığını gözler önüne sermiştir. Bu, gün içerisinde alınan kalori miktarının azaltılmasını ve sonuç olarak kilo verilmesini sağlayan bir durumdur. Özellikle bir uzman gözetiminde uygulanan diyetlerde elma sirkesinin mutlaka yer almasının temel nedeni budur.
Böbrekler tarafından salgılanan renin, kan damarlarının daralmasına ve genişlemesine sebep olur. Bu ise zamanla istenmeyen rahatsızlıkları meydana getirir. Elma sirkesi ise renini kontrol altına almaya yardımcı olur. Kan damarlarının daralmasının önüne geçmesi ise kan basıncının yükselmesini engeller. Bu sayede elma sirkesi faydaları arasında yer alan “kan basıncısını dengeler” maddesine ulaşılmış olur.
Yemek esnasında elma sirkesi tüketmek kadar, yemekten önce tüketim gerçekleştirmek de faydalıdır. Özellikle elma sirkesinin doğal bir antioksidan olduğu gözlemlendiğinde bu durumun nedeni anlaşılacaktır. Antioksidan olmasının doğal sonucu, LDL’yi (yani kötü kolesterol) düşürmesi, HDL’yi (yani iyi kolesterol) arttırmasıdır.
Yukarıda da değinilmiş olunduğu üzere, elma sirkesini doğrudan tüketmek önerilen bir durum değildir. Bunun yerine seyreltilerek içilmesi önerilmektedir. “Elma sirkesi günde kaç kez içilmeli?” sorusunun cevabı ise, seyreltilerek içmek şartıyla günde iki kere şeklindedir. Sabahları kahvaltı yapmadan önce ve geceleri ise uyumadan önce içilmesi önerilmektedir.
Elma sirkesi faydaları arasında yağ yakmayı arttırmak da bulunur. Ancak bunun için doğru tüketim yöntem ve zamanının bilinmesi gerekir. Örneğin sabahları kahvaltıdan önce, yani aç karnına, içilen elma sirkeli su, yağ yakılmasını hızlandırır. Bu da zaman içerisinde kilo verilmesini sağlar.
Yukarıda verilen bilgilerin tamamı, genele hitap eden bilgilerdir. Ancak özellikle reflü, mide fıtığı, ülser ve gastrit gibi hastalıkları bulunan kişilerin elma sirkesi tüketirken dikkat etmeleri gereklidir. Söz konusu hastalıklardan birine sahip olan kişilerin uzman görüşü almadan aç karnına sirkeli su tüketmesi önerilmemektedir. Öyle ki, genel itibarıyla sağlıklı bir besin olan elma sirkesinin bu tür durumlarda tok karnına dahi tüketilmesinin sorun yaratması ihtimali mevcuttur.
Elma sirkesi yapımı çok kolaydır. Güzel lezzetli bir elma sirkesi yapabilmeniz için, satın almış olduğunuz elmaların kalitesinin iyi olması gerekir. Çürümüş ve kurtlanmış meyvelerden elma sirkesi yapmayınız.
Aldığınız meyveleri tozu toprağından arındırmak için soğuk suda yıkayınız. Meyveleri küp küp kesebilirsiniz gibi, kıyma makinesi gibi öğütücü makinada öğütürseniz sirke yapımı daha da kolay olacaktır.
Yapacak olduğunuz ürünün boyutuna göre 19'luk damacana veya 5'lik damacana ayarlayın. Elma püresi ne damacananın içine doldurup üstüne sıcak su ekleyin. Bulabilirseniz ekmek mayası, bulamazsanız da kendi halinde bırakın. Bir süre sonra suyun içinden kabarcıklar çıktığını göreceksiniz bu fermantasyonun başladığını işaretçisidir.
Kabarcıklar kesildiğinde alkol fermantasyonu bitmiş demektir. Alkol fermantasyonu ondan sonra sirke fermantasyonu başlamak için sirke mayası ile aşılamanız gerekiyor. Sirke mayası bulmanız için bizim gibi Doğal sirke yapan bir tedarikçiden veya önceden yapmış olduğunuz veya komşumuzdan rica edip alın.
Alkol fermantasyonu ondan sonra biten ürün elma şarabıdır. Elma şarabını başka temiz bir kaba aktarın ve sirke mayasını üzerine ilave edin. Ağzını açık tutup havadar bir yere koyun, balkon olabilir. Birkaç gün içinde sıvıdan tekrar kabarcık çıktığını göreceksiniz bu sirkeye mayalanması nın başladığının habercisidir.
Yaklaşık 20 gün sonra hava kabarcıkları kesilecek ve elma sirkenin hazırdır. Bir tülbent aracılığıyla elma sirkesini süzün ve kaplara ayırın ve ağzını sıkıca kapatın. Yapmış olduğunuz elma sirkesinin son kullanma tarihi olmaz. Yıllarca kullanabilirsiniz, tüketebilirsiniz.
Bal sirkesi yapmak aslında daha da kolay, kullanmadığınız balı sulandırın ve yukarıda anlattığım işlemleri yani ilk mayalama ve ikinci sirke mayaları ile mayalamayı tekrarlayın. Sürecin sonunda bal sirkeniz hazır olacaktır !
Sirke, muhtelif şekerli meyve şiralarini önce alkol ve sonrası dik asit fermantasyonu tutulması ile elde edilen bir maddedir. Ülkemize daha çok üzüm incir ve elma gibi şekerli meyvelerden yapılır.
Sirke çok eskiden beri yapılır. Şarap gibi alkollü bir sıvı, üstü açık bir kapta, yarı dolu bırakıldığı zaman kolaylıkla sirke olur. Sirke, daha çok yaz mevsiminde, salataların üzerine dökülerek, ona özel bir lezzet vermesi için kullanılır.
Yazın çok kullanılması, asitin serinletici etkisi ile olur. Bunun yanı sıra turşu kurmada, ketçap ve benzeri maddelerin hazırlanmasında hatta ilaç olarak da kullanılır.
Fermantasyon ile yapılan başlıca şunlardır: şarap, cibre sirkesi, üzüm sirkesi, elma sirkesi, meyve sirkesi, kuru meyve sirkesi, biraz sirkesi malt, şeker, glikoz, bal sirkesi, ispirto sirkeleri.
Sirkeleşme sırası nasıl çalıştığı için, kurulacak kapların cam damacana, içi sırlı küp ve benzeri, gibi aside dayanıklı kaplar olması gerekir. İşlem havalı ortamı daha çabuk olur. Bu nedenle, kurarken, fazla derin olmayan, ağızları iyi havalandırma sağlayacak biçimde kapla tercih etti. Meyve şıraları fermantasyonda dönüşürken iki olay meydana gelir.
Elma, kayısı, zerdali, erik, dut meyvelerinden de silgi yapılır sirke için bu meyveleri tatlı olanlarını kullanmak daha iyidir. Elma, portakal gibi sıkılarak şırası alınabilen meyvelerin önce şıraları alınır. Diğer meyveler etli olarak alkol dönüşümüne bırakılır. Böylece sonradan sıkılmaları daha kolay olur.
Sirke hakkında bilgiler için bağlantıya tıklayın.