Zeytinyağı ile gebelik ve bebek bakımı

Zeytinyağı ile gebelik ve bebek bakımı

Gebelik ve bebek bakımı

Bir ailenin en telaşlı zamanlarıdır yeni bir bebeğin geldiği zamanlar. Bizim ailemizde bildiklerini anlatma ve tavsiyeler verme doğum öncesi hazırlığın bir parçasıdır. Doğal olarak gebelik ve sonrasında ortaya çıkan birçok sorun için ailemizin kullandığı şifa yine zeytinyağından gelmektedir.

Birçok hamile bayan ve yeni çocuk sahibi olmuş anne için zeytinyağı vazgeçilmez bir unsurdur. Sızma zeytinyağı sağlıklı ve doğallığı ile gebelerin, yeni doğan bebekleri ve küçük çocukların bakımı için idealdir.

İyi beslenme, sorunsuz bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için altın bir kuraldır. Hamile ve emziren annelerin ihtiyacı olan beslenme ile ilgili birçok değişik düşünce okulu vardır. Ama herkesin katılacağı bir nokta vardır ki o da e vitamini bakımından zengin olan sızma zeytinyağının gebelik öncesi ve sonrasında çok yararlı olduğudur.


Vitaminlerin yanı sıra soğuk sıkım zeytinyağı, yağ asitleri bakımından da zengindir. Oranları ise şöyledir: %73 oleik asit,%9 linolik asit ve %0,3 linolenik asit. Daha önceki yazılarımızdan hatırlayacağınız üzere linolik asit vücudumuzda sürekli yenilenmesi gereken bir yağ asididir. Vücudumuzun her hücresinde bulunan ve hücrelerin yenilenmesini sağladığı için sağlıklı bir hayat için gerekli olan linolik asit doymamış yağ olup omega 6 serisindendir. Oleyik asit ise diğer memelilerden çok; ancak insanlarda bulunan bir yağ çeşididir. Çok şaşırtıcı olan bir gerçek de sızma zeytinyağındaki yağların anne sütünde bulunan yağları olan benzerliğidir.


Akdeniz ile zeytinyağının sağlığa yararlarından öylesine Emin olmuş ki bebeklere 5 aydan itibaren kaşıkla filtresiz zeytinyağı verirler yüzyıllardır. Bebeklerin gelişimine yardımcı olduğuna inanırlar. Zeytinyağındaki a vitamini yüksek orandaki oleik asit ile birlikte, kemik gelişimine, kalsiyum ve diğer minerallerin vücuda alınmasına yardımcı olur. Gaz problemine de Deva olur ki birçok bebeğin problemidir bu. Doğanın devası zeytinyağı yine yardıma koşuyor. Zeytinyağı bebeğin midesini bir örtü gibi koruyor asitlerden. Tabii ki bebeğinizin sağlığı ile ilgili sorunlarınız için mutlaka bir doktora danışmalısınız.

Vücudun dışı için ise yine zeytinyağı kullanmak çok uygundur. Bebeklerin cildini nemlendirir ve yumuşatır. Cildin korunmasını önler üstelik saf ve doğal olduğu için herhangi bir kimyasal madde içermez. Bebeklerin saçları içinde oldukça yararlıdır zeytinyağı. Bir arkadaşım bir kocakarı ilacı da diyebileceğimiz bir hikaye anlattı bana: daha küçük bir çocukken büyükannesi onun tüm saçını kazıtıp zeytinyağı ile masaj yapmış. Ve ona bu sayede tüm hayatı boyunca iyi ve sağlıklı saçlara sahip olacağı konusunda söz vermiş. O şimdi 76 yaşında harika saçları olan bir bebek adeta.

Diğer bir arkadaşınla benimle evde yaptığı doğum tecrübesini paylaştı. Ebesi ona gebelik boyunca perineum bölgesine masaj yapmasını salık vermiş ve doğum çantasında mutlaka hiç açılmamış bir şişe zeytinyağı bulundurmasını istemiş. Doğum boyunca ebe perineuma masaj yapmaya devam etmiş bebeğin kolay çıkmasını sağlayacak esnekliği arttırmak için. Ve arkadaşım neredeyse 5 kiloya yakın kızı Rachel'i hiçbir yırtık olmadan doğurmuş sonuç olarak! Rachel doğduğunda salata gibi kokuyordu diyor annesi. Rachel' ın  İtalyan yemeklerine olan tutkusu da buradan geliyor demek ki. Bu hikayeden esinlenerek yaptığım araştırma sonucu bu eski yöntemin bugün bile ev doğumlarının vazgeçilmez bir unsuru olduğunu öğrendim.

Ben evde doğmamışım. Ama zeytinyağı olan tutkun çok Küçük yaşlarda başlamış, ben daha bir bebekken yani. O zamanlar ki geleneğe uygun olarak annem beni emziriyordu. Yeşim biraz ilerlediğinde annemin sadece beni değil diğer iki kız kardeşimi de aynı anda emzirdiğini fark ettim. Bir gün arkadaşına bununla nasıl başa çıktığını sırrını açıklarken kulak misafiri oldum. Meğer g********** zeytinyağı ve su karışımından hazırladığı merhemi sürüyormuş. Bu gizli merhemin sırrını dostuyla uzun uzun yıllar paylaşmıştı.

Bu tedavi Amerika'da çok bilinmez ama İtalya'da kadınlara yemek dışında zeytinyağını nerede kullandıkları hakkında soru sorulduğunda akla ilk gelen yanıtlardan biridir.

Anneler için zeytinyağı

Doğum çatlaklarını azaltın

Genç bir anne adayı yeni doğan bebeği ile ilgilidir hep. Onca mutluluğun yanı sıra birkaç negatif şey de gelebilir bebekle beraber; doğum çatlaklarından söz ediyorum. Dünyada birçok kadın şikayetçidir bundan. Gebe kadınların %90'ı taşır bu izleri.

İyi haber çoğu kadınla doğumu takip eden bu izlerin zamanla yok olduğudur. Doğum izlerinin oluşması genetik ve kişinin cilt yapısıyla doğrudan ilgilidir. Tamamen engellemek çok zor olsa da işte size yeni annenin cildini besleyecek ve kadınların söylediğine göre her gün uygulandığında bu çatlakları azaltacak bir formül.

Eşit miktarda karıştırılmış sızma zeytinyağı ve saf Hindistan cevizi kremini karın, kalça ve omuz bölgesine uygulayın.

Çatlakların görülmesini azaltacak diğer bir yöntem de şudur. Az miktarda sızma zeytinyağı ile bronzlaşma losyonunu karıştırın. Bunu çatlakların üzerine direkt olarak sürün. Çatlakların kamuflu olduğunu ve daha az fark edileceğini göreceksiniz.

Bebekler için zeytinyağı

Bebeklerin poposundaki pişik için

Herhalde can sıkıcı olan pişik problemi ile karşılaşmıştır mutlaka. Bu rahatsız edici sorunu nasıl giderebilirsiniz? Bildiğiniz, zeytinyağı ile tabii ki! Zeytinyağı çatlak ve yıpranmış ciltlere birebirdir, buna bebeklerin pişikleri de dahil. Bu okuyacağınız sihirli eski bir aile şifasıdır ve hazırlanması da oldukça kolaydır. Ancak her zaman dediğim gibi bebeğinize herhangi bir formu uygulamadan önce doktorunuza danışın.

Pişik tedavisi

  • 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağını Bir tatlı kaşığı su ile karıştırın.
  • Bir kıvam elde edinceye kadar çırpın.
  • Bebeğin p******* sürün.

Alternatif olarak Bu karışıma aynısafa çiçeği de ekleyebilirsiniz.

Aynısafa çiçeği ile pişik tedavisi

  • Bir bardak sızma zeytinyağı ile bir avuç aynısafa çiçeğini Can bir kavanoza koyun ve iyice çalkalayın.
  • Kavanozu sıcak su dolu bir kaba koyun.
  • Düşük ateşte 1-2 saat kadar tutun.
  • Tülbent geçirilmiş süzgeç yardımıyla zeytinyağını süzün.
  • Sürdüğünüz yağı bebeğin poposunuz uygulayın.

Bebeklerdeki Konak problemi

Yeni doğan bebeklerin başında Konak dediğimiz yaraya benzer oluşan bu duruma tıp dilinde Seborrheic Dermatitis denir ve aslında bir tür kepektir. Belki sizin bebeğinizin saç derisi sadece biraz Kuru ve dökülüyor olabilir veya belki de kalın, sarımtırak ve yağlı bir tabakada oluşmuş olabilir. Yıllardır insanlar bunu evde kendi kendilerine tedavi uygulamışlardır. En yaygın bilinen ev tedavisi konak olan bölgeye zeytinyağı sürmek ve masaj yapmaktır.

Konak tedavisi

  • Sızma zeytinyağı ile bebeğinizin başına hafifçe masaj yapın. (Parmaklarınızı kullanabileceğiniz gibi yumuşak bir bebek fırçası ya da yumuşak bir pamuklu bez kullanabilirsiniz)
  • 10 dakika kadar bekletin.
  • Sonra bebeğin başını ılık su ile yıkayın.
  • Bıngıldağa (başındaki yumuşak noktaya) dikkat edin.

Bebeğiniz için ıslak mendili kendiniz yapın

Son yıllarda ıslak mendil bebek bakımından ayrılmaz bir parçası haline geldi. Aslında her anne Kendi ıslak mendillerini tamamen doğal yollarla yapabilir ve bebeğinin hassas cildine Özen gösterebilir. Sızma zeytinyağı, sadece bebeklere değil hassas ciltlere sahip herkesin kullanabileceği kadar saftır.

Islak mendil yapılışı

  • Aşağıdakileri karıştırın.

2 bardak ılık su

2 çorba kaşığı bebek şampuanı.

2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı.

  • Kalın, yumuşak, beyaz kağıt havluları bu karışıma batırın.
  • Fazlalık sıvıyı sıkıp güzelce katlayın.
  • Boş bir ıslak mendil kutusunda veya plastik Bir kutuda saklayın.

Bebeğinize zeytinyağı ile sağlıklı ve canlandırıcı masaj

Bebeğinize hiç masaj yapmamışsanız çok özel dakikaları kaçırmışsınız demektir. İnsan dokunuşu yeni doğan bebeğin sadece annesiyle olan bağını kuvvetlendirmekle kalmaz aynı zamanda anne, baba ve bebek arasındaki bağı da güçlendirir. Bu birlikte geçirilen değerli dakikalardan hem siz hem de bebeğiniz çok tat alacaksınız. Masaj yaptığınız zaman küçük yumurcak'ın gülmelerini ve agucuk yapmalarını dinleyin zevkle.

Bebek masajı nasıl yapılır?

  • Sızma zeytinyağı bebeğe sürmeden önce ellerinize iyice sürün.
  • Odanın yeterince sıcak olmasına dikkat edin; çünkü bebeğinizin üzerinde sadece bezi olacak.
  • Yumuşak ve nazik hareketlerle daireler çizer gibi okşayarak masaj yapın.
  • Bebeğin el ve ayak parmaklarını unutmayın ve başına masaj yaparken Özen gösterin (bıngıldağa dokunmamaya çalışın.

Bebeğe en iyi masajı vermek için mutlaka sızma zeytinyağı kullanın. Sizin elleriniz kadar bebeğinizin cildini de rahatlatacaktır. Yağlı ve yağsız masaj karşılaştırması adlı Touch Institute tarafından yapılan ve Perinatology'de yayınlanan bir araştırmaya göre yeni doğan bebekler yağlı masaj yapıldığında yağsız masaja göre daha az stres belirtileri (yüz buruşturmak veya yumruk sıkmak gibi) göstermişlerdir veya ile yapılan masajın ardından ölçülen kortizol hormonu oranı daha az çıkmıştır. Tabii ki doğal yağların -sızma zeytinyağı- mineral yağları tercih edildiği de unutulmamalıdır.

Touch Institute yapılan diğer araştırmalar masaj yapılan bebeklerin yapılmayanlara oranla daha uyanık olduklarını ve daha az ağladıklarını ortaya koymuştur. Yani bebeğinizi masaj yaparsanız iyi olur! 

Burun deliklerini nemlendirme

İşte herkesin sıkça karşılaştığı bir problem daha ve kolay çözümü. Kurgu kış ayları boyunca veya uçak yolculuğu sırasında herkesin burun delikleri kurur. Bebeklerin ki daha hassas olduğu için daha çabuk kuruyacaktır. Bu sorunu yok etmek için pamuklu bir çubuğu sızma zeytinyağına batırın ve bebeğin Burun deliklerine hafifçe sürün.

Buraya kadar anne ve bebek bakımından söz ettik. Şimdi artık evimizdeki diğer bebekler hakkında konuşmaya başlayabiliriz: hayvanlarımız. Köpekler, kediler ve diğer tüylü arkadaşlarımız günümüzde artık evlerimizin önemli ferdidirler. Bakımları için bize muhtaçtırlar ve birçok hayvan sahibi hiçbir şeyden kaçınmaz onlara iyi bir bakım verebilmek için. Birçok arkadaşım zeytinyağı ile beslenmeden tutun da, sağlık bakımı ve güzelleştirmeye kadar zeytinyağını nasıl kullandıklarının sırlarını benimle paylaştı. Bir sonraki bölümde ben de bunları sizlerle paylaşacağım.

Zeytinyağı hakkında bilgiler için bağlantıya gidin.